niedziela, 21 grudnia 2014

kruche maślane ciasteczka

Przepis na ciasteczka o lekko maślanym posmaku znalazłam w internecie i nieco zmodyfikowałam.

Ciasteczka są bardzo kruche, mogą być przechowywane nawet ponad tydzień.

SKŁADNIKI:
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru + cukier do dekoracji
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka i jedno żółtko
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 - 5  łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
Masło, jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz sól miksujemy na gładką masę. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy olej oraz mleko. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na około 20 - 30 minut, po wyjęciu wyrabiamy ponownie. 
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wykrojone ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. 





1 komentarz: