Ciasteczka są bardzo kruche, mogą być przechowywane nawet ponad tydzień.
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru + cukier do dekoracji
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka i jedno żółtko
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 - 5 łyżek mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Masło, jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz sól miksujemy na gładką masę. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy olej oraz mleko. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na około 20 - 30 minut, po wyjęciu wyrabiamy ponownie.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wykrojone ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
fajny przepis idealny na swieta :)
OdpowiedzUsuń